De 10 meest populaire Spaanse Costa’s

De 10 meest populaire Spaanse Costa's

De Spaanse Costa staat garant voor een vakantie vol zon, zee, strand en gezelligheid. De parelwitte zandstranden, het azuurblauwe water, de prachtige rotsformaties en een overvloed aan gezellige terrasjes zorgen voor een onvergetelijke vakantie. Geniet tijdens een afwisselende vakantie aan de Spaanse Costa van de heerlijke temperaturen en tropische sferen. Maar de Spaanse Costa’s hebben meer te bieden, zoals interessante stadjes en andere bezienswaardigheden, en natuurlijk niet te vergeten de prachtige natuurparken.
Spanje heeft een kustlijn van maar liefst bijna 5.000 kilometer lang, verdeeld in 17 Costa’s. Van deze Costa liggen er 13 aan de oost- en zuidkust aan de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan en 4 aan de noordkust bij de Golf van Biskaje. Zowel in de zomer als in de winter is dit zeer in trek bij toeristen en is ongetwijfeld één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. De meest bekende Costa’s zijn de Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol. Hieronder de top 10 van meest mooie en meest populaire Spaanse Costa’s.

1. Costa Brava

De meest bekende Spaanse Costa is ongetwijfeld de Costa Brava. De Costa Brava ligt aan de Middellandse Zee en loopt van Frankrijk tot Blanes. Het is daarmee het meest noordelijk gelegen Costa van Spanje. Zowel in de zomer als in de winter is het altijd druk bezocht. Met name Lloret de Mar, met zijn heerlijke stranden, restaurants en gezellige winkeltjes is zeer geliefd bij toeristen. Ook de andere plaatsen staan bol van cultureel en historisch erfgoed en staan garant voor een prima vermaak. De bekendste en tevens meest populaire stad aan de Costa Brava is Barcelona, dat zich uitstekend leent voor een stedentrip. De kustlijn van de Costa Brava staat bekend als : Woeste Kust”, en dat is ook wel terecht, gezien het ruige karakter met vele rotspartijen en bergen die steil aflopen in de zee. Naast het ruige gedeelte vind je er ook prachtige lange zandstranden en veel groen. Hou je van watersporten, zoals surfen, duiken of snorkelen, dan kun je hier uitstekend terecht. Naast de kustlijn staat Costa Blanca ook bekend als culinaire Costa met tal van heerlijke restaurants, waaronder maar liefst 13 restaurants met een Michelin ster.

2. Costa del Sol

Met 325 dagen zon per jaar is Costa del Sol de zonnigste Costa van Spanje. De temperatuur van het water is er gemiddeld 18 graden, waardoor het het hele jaar door uitstekend geschikt is voor een heerlijke zonvakantie in één van de populaire badplaatsen. Met jaarlijks ruim 8 miljoen vakantiegangers is de Costa del Sol één van de belangrijkste toeristische gebieden van heel Spanje. De 300 kilometer lange kustlijn van de Costa del Sol kenmerkt zich door een lange reeks prachtige zandstranden en azuurblauw water. Daarnaast zijn er enkele rotsstrandjes met uitzicht op de prachtige hoge bergen erachter.

De mooie en vooral gezellige badplaatsen als Marbella, Torremolinos en Nerja staan het hele jaar door garant voor een overheerlijke vakantie. Bij Nerja vind je een ruige kustlijn met prachtige baaitjes. Ook de historische steden Malaga en Granada met hun vele bezienswaardigheden alsmede de vele traditionele dorpjes zijn zeer in trek. Hou je van wandelen, dan kun je uitstekend terecht in één van de vele natuurparken aan de Costa del Sol, zoals de Sierra de las Nieves en de Sierra de Grazalema.

​​​​​​​Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort zeker het historische centrum van Málaga, de hoofdstad van de Costa del Sol, met het prachtige Alcazaba en het Gibralfaro-kasteel. Ook de druipsteengrotten bij Nerja, met 20.000 jaar oude muurschilderingen, zijn zeker de moeite waard.
​​​​​​​

3. Costa Blanca
Eén van de populairste en meest bezochte costa’s is de Costa Blanca in de provincie Alicante. De Costa Blanca wordt ook wel de “Witte Kust” genoemd, refererend aan de vele in het voorjaar bloeiende bloesembomen. De belangrijkste en grootste badplaats in de regio is Alicante, een gezellige havenstad. Daar kun je gezellig flaneren door de drukke straatjes en langs prachtige gebouwen, waarna je kunt uitrusten en genieten van het strand. De kustlijn kenmerkt zich door vele, in totaal 244 kilometer lange, zandstranden (74 stuks in totaal), rotsen met hoge bergen en palmbomen, waar je ook kijkt. Ook in de winter is de Costa Blanca populair, want het blijft er het hele jaar door lekker warm. Eén van de bekendste badplaatsen aan de Costa Blanca is Benidorm, dat zich kenmerkt door lange stranden, vele uitstekende uitgaansgelegenheden en prachtige en vooral hoge gebouwen. De natuur leent zich uitstekend voor een lekkere wandeling door de duinen of langs de rotsachtige gebieden, afgelegen baaien en niet in de laatste plaats de indrukwekkende kliffen. Of breng eens een bezoekje aan één van de 5 natuurparken, waaronder de Parque Natural Salinas de Santa Pola en de Lagunas de la Mata y Torrevieja. Ook het zoutmeer van Torrevieja, dat volgens de lokale bevolking een helende werking zou hebben, is zeker de moeite waard.
4. Costa de Ponent
De Costa de Ponent ligt ten zuiden van de Costa Brava en omvat eigenlijk 3 kleinere costa’s: de Costa del Maresme, de Costa Barcelona en de Costa de Garraf. Ten onrechte wordt de Costa de Ponent in de volksmond ook wel de Costa Barcelona of soms zelfs Costa Brava genoemd, maar niets is dus minder waar. De kustlijn is erg grillig en ruig en omhelst vele rotspartijen, steile kusten en bergen, maar daarnaast ook vele lange zandstranden en vooral een azuurblauwe zee. Al met al een prachtig plaatsje en niet voor niets zo in trek bij toeristen. Hou je van een stevige wandeling, wandel dan eens door het Garraf gebergte en bezoek een van de vele indrukwekkende grotten. Of bezoek eens een van de gezellige dorpjes zoals Calella met vele indrukwekkende archeologische vondsten, waaronder de ruïnes Burriac en Mataró.
Aan de Costa del Maresme vind je veel groenten, zoals kersen, aardbeien, tomaten en bonen. Dit wordt dan ook wel de groentetuin van Spanje genoemd. Altijd al eens vleermuizen willen spotten? Bezoek dan eens het natuurreservaat Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Ook het indrukwekkende berggebied Muntanya de Montserrat is zeker de moeite waard. Met name het bijzondere in de bergen gelegen klooster van Montserrat mag je zeker niet missen.
Aan de Costa de Ponent vind je uiteraard ook vele mooie badplaatsen, zoals de hoofdstad Mataró met een grote jachthaven en een prachtig strand, en vele gezellige omliggende dorpjes. Al met al een perfecte omgeving voor een dagje strand onder de Spaanse zon.
5. Costa Dorada
Onder de Costa de Ponent ligt de Costa Dorada dat ook wel de “Gouden Kust” wordt genoemd. Die naam komt voort uit de vele uitgestrekte zandstranden met hun prachtige goudgele kleur, afgebakend door een helderblauwe zee, groene bomen en bergen. De totale kustlijn is 216 kilometer lang en heeft de breedste stranden van Catalonië. In de lengte komen er 250 verschillende soorten vogels om te broeden en is het een zeer geliefde plek voor vogelspotters.
​​​​​​​In de badplaatsen, zoals Salou, Cambrils en l‘Ampolla, kun je gezellig struinen langs de gezellige winkeltjes en de heerlijke restaurantjes, waarna je heerlijk kunt genieten van de zon, de zee en het strand. Als je toch in de buurt van Salou bent is ook het waterpark PortAventura met daarnaast het Ferrari Land zeker een aanrader. Het park heeft naar tientallen waterglijbanen en diverse attracties de hoogste en snelste achtbaan van Europa. Natuurliefhebbers kunnen in het binnenland een heerlijke wandeling maken in de bergen van Montsant en genieten van de rust en de prachtige natuur. Ook vind je er diverse ruïnes die je alles over de geschiedenis van het gebied vertellen. Het stadje Tarragona met zijn gezellige, authentieke centrum is ook zeer populair.
6. Costa del Azahar
Onder de Costa Dorada ligt de 120 kilometer lange Costa del Azahar met prachtige zandstranden en spectaculaire rotsformaties. Die naam heeft het te danken aan de vele sinaasappel kwekerijen die er te vinden zijn (Azahar betekent “oranjebloesem”). Deze sinaasappels verspreiden in het hoogseizoen de heerlijke bloesemgeur. Langs de kust zijn vele stranden, omringd door prachtige bergen en uitgestrekte weiden. Van hieruit kun je bovendien een uitstapje maken naar de vulkanische eilanden Columbretes waar je prachtig kunt wandelen, ook zeker de moeite waard.
De grootste en bekendste stad in deze regio is Valencia, een drukbezochte stad met gezellige winkelstraatjes, vele historische bezienswaardigheden en natuurlijk prachtige stranden. Andere belangrijke stadjes zijn Benicarló, Peñíscola en Benicàssim, waarvan Peñiscola de grootste trekpleister is. Een bezoekje aan het veertiende-eeuwse kasteel dat bovenop een rots hoog boven de stad en de zee uittorent is een absolute must. Castellón de la Plana is de hoofdstad van deze regio en is met zijn historische gebouwen, de gotische kathedraal, het museum de Belles Arts en de prachtige stranden zeer populair bij toeristen.
7. Costa Calida
De Costa Calida heeft een lengte van in totaal 250 kilometer en omvat meer dan 150 stranden, waaronder vele witte zandstranden, en heeft een grillige, indrukwekkende kustlijn met prachtige baaitjes. De naam Costa Calida ontleed zich aan het feit dat het er het hele jaar erg warm is. Het betekent letterlijk “Warme Kust”. Deze costa is vergeleken met andere costa’s een stuk rustiger, zodat je ook nog wel een een rustig strandje of stadje tegenkomt.
​​​​​​​De stad Cartagena, één van de belangrijkste havensteden, met prachtige gekleurde huisjes en gezellige straatjes is één van de grote attracties. Ook Murcia is populair door zijn vele historische bezienswaardigheden, waaronder een Romeins amfitheater en een Romeinse tempel. Mar Menor, het grootste natuurlijke meer ter wereld, is ook een absolute aanrader. Je kunt er een groot aantal verschillende watersporten beoefenen of heerlijk rondwandelen.
8. Costa Tropical
Costa Tropical doet met een echt subtropisch klimaat zijn naam echt eer aan. Gemiddeld schijnt er zo’n 320 dagen de zon en de gemiddelde temperatuur over het hele jaar gemeten is ruim 20 graden. De Costa Tropical en de Costa de Almeria lopen naadloos in elkaar over en worden daarom vaak als één costa beschouwd. Aan de kust vind je diverse kleine strandjes, omringd door een helderblauwe zee en rotsachtige inhammen. Het is er vrij droog en woestijnachtig, waardoor je er veel tropische vruchten, zoals bananen, mango’s en papaja’s kunt vinden. Met een kustlijn van slechts 30 kilometer is het minder grootschalig dan enkele andere costa’s, maar zeker de moeite waard. In de Sierra Nevada, de hoge bergen in het binnenland, kun je ‘s zomers prachtig wandelen en ‘s winters is het een populair skigebied.
​​​​​​​Eén van de populairste plaatsen in de regio is Almuñecar, waarbij het Alhambra paleis één van de grootste bezienswaardigheden is. De hoofdstad van Costa Tropical is Granada. Granada ligt meer in het binnenland, aan de voet van de bergketen Sierra Nevada. In de stad van je vele uit de Moorse periode daterende bouwwerken, waarvan het adembenemende Alhambra een absolute aanrader is. De Sierra Nevada vormt een schril contrast met de dorre gebieden eromheen. De hoogste toppen bereiken een hoogte van wel 3479 meter en zijn bedekt met eeuwige sneeuw. Het is dan ook een populair skigebied met pistes van alle niveaus. In de Costa Tropical kun je dus op dezelfde dag liggen bakken op het strand en op de lange latten door de sneeuw.
9. Costa de la Luz
Aan de Costa de la Luz wordt het licht van de zon schitterend weerspiegelt in de zee. Daarom wordt dit gebied de Costa de la Luz, “Costa van het Licht”, genoemd. Mede doordat hier de meeste zonuren van de hele Spaanse kust zijn, wordt deze regio ook wel het best bewaarde geheim van Spanje genoemd. In deze zonnige costa kun je genieten van een lange zomer. De kustlijn bestaat bijna volledig uit strand met zo hier en daar een paar rotsen. Langs de kust vind je vele groene bossen en diverse zoutpannen. In het binnenland zijn glooiende heuvels en hoge berggebieden. Daar vind je ook de Parque Nacional de Donana, het grootste nationale park van Spanje. In Tarifa, ook wel de surf-hoofdstad van Europa genoemd, staat bijna altijd een sterke wind, zodat je er uitstekend kunt surfen. Deze stad is het meest zuidelijke punt van Spanje, slechts 14 kilometer verwijderd van Marokko.
Cádiz, onder andere bekend door Columbus, is één van de oudste steden van Europa. Het vormt de thuisbasis van de Spaanse marine. Langs de kust staan daarom heel veel wachttorens. Huelva ziet eruit als een traditionele badplaats, maar doordat het niet de drukte van andere grote badplaatsen in de bekendere costa kent, vormt het een perfecte bestemming voor een heerlijke zonvakantie. ​​​​​​​
10. Costa Verde
In het noorden van Spanje, bij de Atlantische Oceaan, ligt de Costa Verde. Het landschap is er volledig groen, vandaar de naam (Costa Verde betekent “Groene Kust”). Door de uitbundige regenval in dit gebied vind je er veel wilde planten en bloemen. Deze regio leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeling of fietstocht, bijvoorbeeld in het Parque Nacional de Los Picos de Europa. Daarnaast zijn er veel bergen met kliffen die boven zee uitsteken. Vooral de Bay of Biscay is erg populair onder surfers door de goede golven in deze baai. Uiteraard zijn er ook prachtige zandstranden waar je heerlijk kunt genieten van de zon en de zee. In omliggende dorpjes en stadjes met haventjes kun je heerlijk flaneren door de gezellige straatjes. In het ongerepte binnenland zijn nog bijna geen paden om te lopen of te fietsen.
Bonus tip: Costa de Valencia
De Costa de Valencia is de middelste costa aan de Middellandse Zee. Vaak wordt het in één adem genoemd met de Costa del Azahar, maar het heeft wel degelijk zijn eigen karakter. Langs de kust vind je brede zandstranden met verlaten baaien.
De hoofdstad van de Costa de Valencia is de havenstad Valencia. Na Madrid en Barcelona is het de grootste stad van Spanje. Het staat bekend als de bakermat van de paella, die moet je dus zeker een keertje proberen. In de stad vind je vele Romeinse ruïnes en musea en tal van stranden waar je volop kunt genieten van de Spaanse zon. Voor een lekkere wandeling kun je terecht in het Parque Naturel de la Albufera. Ook de stad Gandia heeft een prachtig historische stadskern vol bijzondere bezienswaardigheden, zoals het klooster van Sant Jeroni de Cotalba. Bij de kustplaats Xàbia zijn vele pittoreske baaien, vanwaar je de mooiste uitzichten over de Middellandse Zee hebt. Het mooiste strand is La Granadella, ook zeker een aanrader.